- Mijn Realisaties - 

DE MARKTEN VERSTERKT EN UITGEBOUWD


Markten zijn onlosmakelijk verbonden met steden. Ze waren immers de eerste plaatsen waar handel werd gedreven. Niet toevallig is Gent ontstaan als handelsnederzetting aan de samenvloeiing van Leie en Schelde.

Onze traditionele markten hebben het vandaag niet onder de markt. Concurrentie van nieuwe ketens en online shoppen, en de vaak zware werkomstandigheden voor de marktkramers, vroeg in de ochtend en in weer en wind, zijn echte uitdagingen.

Toch blijven markten populair. Intussen zijn er in Gent 10 boerenmarkten, waar landbouwers uit de omgeving rechtstreeks verkopen aan de consument. De boer krijgt een correcte prijs voor zijn eerlijk product, en de klant weet wat hij eet. Dit is de korte keten in de praktijk.

De boekenmarkt aan de Ajuinlei is een vaste waarde in Gent. Door het verkeersvrij maken van de Predikherenlei, hebben we markt kunnen uitbreiden richting Graslei.

Op zondag kan je in de binnenstad originele markten bezoeken, zoals de ambachtenmarkt op de Groentenmarkt, de voedingsmarkt aan Sint-Michiels, de boekenmarkt en natuurlijk de meer dan 300 jaar oude bloemenmarkt op de Kouter.

Natuurlijk blijven er ook de vaste markten op het Ledebergplein, het Van Beverenplein en de Vrijdagmarkt. Tijdens de Gentse Feesten kan je op de markt van de Lege Portemonnees nog echte standwerkers zien, die op onnavolgbare wijze hun producten aan de man brengen. En met wat geluk, kan je er nog een portemonnee krijgen die niet leeg is.

terug naar alle realisaties