- Mijn Realisaties - 

EEN NIEUW LEVEN VOOR 17 PAROCHIEKERKEN


Een flink aantal van de 46 Gentse parochiekerken staat zo goed als leeg, en bovendien zijn er steeds minder priesters om ze te bedienen. Daarom hebben we, samen met het Bisdom, de Centrale Kerkbesturen en de Vlaamse Overheid een proefproject opgezet om 17 kerken in Gent een nieuw leven te geven.

Inmiddels zijn er al een aantal kerken verkocht. In de kerk van Malem heeft Circusplaneet een nieuwe thuis gevonden, de kerk van Sint-Antonius van Padua in de Gentbrugge biedt onderdak aan een uniek woonproject. De kerken in de Boomstraat en de Eeklostraat geven ruimte voor uitbreiding aan de naastliggende scholen.

De Stad Gent zal de kerken Sint-Jozef in de Wondelgemstraat en Heilig Hart in Sint-Amandsberg overnemen om er telkens een kloppend hart voor de wijk van te maken, met publieke functies. Voor Sint-Jozef werden zelfs al plannen uitgewerkt in het kader van een project van de Vlaamse Bouwmeester. Ook in Baarle zoeken we samen met de lokale gemeenschap een nieuwe bestemming.

Voor de unieke Sint-Annakerk, een neo-Byzantijnse parel uit de 19de eeuw, zoeken we samen met PMV en Erfgoed Vlaanderen naar een nieuwe bestemming via een open oproep. Eind 2018 wordt het winnende project geselecteerd.

De investeringsbudgetten worden geheroriënteerd naar de overblijvende kerken, zodat we prachtige monumenten als de Sint-Pieterskerk en de kerk van Sint-Jacobs in hun volle glorie kunnen herstellen. Na meer dan 60 jaar hopen we de komende jaren ook eindelijk de Sint-Niklaaskerk te kunnen afwerken, inclusief de restauratie van het unieke Cavaillé-Colle orgel, dat werelderfgoed is.

terug naar alle realisaties