- Mijn Realisaties - 


LEVENDIGE GENTSE FEESTEN, LEEFBAAR VOOR DE BEWONERS


De Gentse Feesten waren vijf jaar geleden stilaan het slachtoffer geworden van hun eigen succes. Afgesloten straten en pleinen, tonnen afval, klachten van bewoners over geluid en wildplassen.

In enkele jaren tijd hebben we de Gentse Feesten een nieuw elan gegeven. Door het weren van wegwerpbekers zijn we erin geslaagd de afvalberg 25% kleiner te maken in kilo’s, en zelfs 75% in volume.

We hebben meer ruimte gecreëerd om door de Feestzone te wandelen en van plein naar plein te gaan, onder meer door het weghalen van de vele verkoopstanden, die meestal niet met Gent verbonden waren en weinig meerwaarde boden.

Door de einduren aan te passen, het geluid op de pleinen permanent te monitoren en te starten op vrijdag en te eindigen op zondag, zijn de klachten over geluid bijna verdwenen. Klassiekers als de Stroppenommegang, het vuurwerk aan Portus Ganda op zondag, Bal 1900 en de dag van de Lege Portemonnees zijn uiteraard behouden.

In 2014 nam het schepencollege een belangrijke beslissing om het evenwicht tussen levendigheid en de leefbaarheid in het stadscentrum te bewaren: 2 weken voor en 2 weken na de Gentse Feesten geldt er een sperperiode in de zone van de Gentse Feesten. Er mogen dan geen evenementen georganiseerd worden, zo zijn de bewoners zeker van een rustige periode voor en na de Feesten.

Door meer dan 200 gratis, genderneutrale en onderhouden toiletten te plaatsen, een investering van ruim 250.000 euro, is het aantal klachten over wildplassen zwaar verminderd. Wildplassers betalen nu overigens een boete van 120 euro.

Rond de Feestzone hebben we meer dan 1600 voorbehouden bewonersplaatsen gecreëerd, waardoor bewoners geen uren moeten rondrijden om een plaats te vinden vlak bij huis.

Het evenwicht tussen levendige Gentse Feesten en leefbaarheid voor de bewoners is hersteld. Niet ten koste van de kwaliteit en de beleving, integendeel.

terug naar alle realisaties