- Mijn Realisaties - 

Dit hebben we gewoon
efficiënt
gedaan

DE GENTSE FEESTEN EEN NIEUW ELAN GEGEVEN

LEVENDIGE GENTSE FEESTEN, LEEFBAAR VOOR DE BEWONERS

De Gentse Feesten waren vijf jaar geleden stilaan het slachtoffer geworden van hun eigen succes. Afgesloten straten en pleinen, tonnen afval, klachten van bewoners over geluid en wildplassen.
LEES MEER

DE GENTSE FEESTEN ZIJN OPNIEUW GENTSER, MET AANDACHT VOOR ONZE GENTSE ARTIESTEN

De Gentse Feesten zijn er in de eerste plaats voor en door de Gentenaars. Natuurlijk is iedereen welkom, maar het Gents karakter mag niet verdwijnen. Onze Feesten zijn meer dan het zoveelste festival.
LEES MEER

Gentse Feesten

DE GENTSE FEESTEN ZIJN GEZINSVRIENDELIJKER GEWORDEN

De kindernamiddagen in het Zuidpark zijn al langer een voltreffer onder de jongste feestvierders, maar nu is er ook een heuse kinderstoet. Van Bij Sint-Jacobs, voorbij het stadhuis tot aan de Zuid, onder leiding van de enige echte kinderburgemeester van Gentopia.
LEES MEER

DE FINANCIERING VERLOOPT TRANSPARANT EN BIEDT ZEKERHEID AAN DE ORGANISATOREN

Een nieuw subsidiereglement bracht transparantie en duidelijkheid in de wirwar van subsidiekanalen voor de Gentse Feesten. Zowel de grote pleinen als de kleine organisatoren dienen een dossier in, dat beoordeeld wordt door een onafhankelijke jury.
LEES MEER

EEN MIDDENSTANDSBELEID OP POTEN GEZET, SAMEN MET DE HANDELAARS

PUUR GENT, DE MOTOR VAN HET MIDDENSTANDSBELEID

In 2015 hebben we PUUR GENT opgericht, als motor van het middenstandsbeleid in Gent. PUUR GENT is een vzw die voor de helft bestaat uit vertegenwoordigers van de Stad Gent, en voor de andere helft uit vertegenwoordigers van handelaars en horeca (zoals Unizo, de dekenijen, NSZ,...).
LEES MEER

SHOP OP ZONDAG, EEN SCHOT IN DE ROOS

Sinds mei 2017 zijn de winkels in de Gentse binnenstad open op de eerste zondag van de maand, en elke zondag van december voor de eindejaarskoopjes. Shop op Zondag is op korte tijd een begrip geworden in Gent en ver daarbuiten, niet in het minst omdat PUUR GENT op de koopzondagen zorgt voor gratis openbaar vervoer.
LEES MEER

MEER MOGELIJKHEDEN VOOR TERRASSEN, MET EEN KADER DAT ZEKERHEID BIEDT AAN UITBATERS

Al meer dan een decennium werd er in Gent gediscussieerd over een terrasreglement. Nochtans is een reglement nodig, om houvast te bieden aan uitbaters, zodat ze perfect weten wat kan en niet kan. Ook hebben we ervoor gezorgd dat vergunningen binnen de 30 dagen na aanvraag worden afgeleverd, efficiënt en ondernemersvriendelijk.
LEES MEER

TRAVAK: HANDELAARS ONDERSTEUNEN BIJ WEGENWERKEN

Onder de noemer Travak ondersteunt PUUR GENT handelaars tijdens grote wegenwerken, door geld vrij te maken om initiatieven te nemen die de klanten aan boord moeten houden wanneer de straat opgebroken is. Zo hebben we onder meer een Travak-project gehad voor de Brabantdam, en ook voor de heraanleg van de Brusselsesteenweg en de Antwerpsesteenweg, telkens samen met de lokale handelsverenigingen. Ook voor de werken in Oostakker en Wondelgem is een Travak-budget voorzien.
LEES MEER

SFEERGEBIEDEN GEVEN ELKE HANDELSKERN EEN EIGEN IDENTITEIT

De winkelkern in de Gentse binnenstad is ingedeeld in 8 sfeergebieden. Elk van die sfeergebieden heeft een eigen uniek DNA. Kleine authentieke handelszaken, prestigieuze merken, grote ketens, eten en drinken, ...
LEES MEER

KIEZEN VOOR DE LOKALE HANDEL

In de Visienota Detailhandel en Horeca trekken we resoluut de kaart van de lokale handel. Naast de kernwinkelgebieden in het centrum en de deelgemeenten en wijken, hebben we een buurtwinkelgebied afgebakend waar grootschalige detailhandel wordt geweerd.
LEES MEER

INVESTEREN IN TOEGANKELIJKHEID, KINDVRIENDELIJKHEID EN RENOVATIE

De subsidie voor renovatie van handelspanden kent een bijzonder groot succes. De voorbije 6 jaar werd maar liefst 1,6 mio euro toegekend, voor de renovatie van 240 handelspanden.
LEES MEER

DE GENTSE WINTERFEESTEN GESTART: MEER DAN EEN KERSTMARKT

Wie herinnert zich nog het kleine kerstmarktje op het Sint-Baafsplein, en de ijspiste op het Sint-Pietersplein? Sinds 2013 zijn er immers de Gentse Winterfeesten. Gedurende vier weken, van het weekend na Sinterklaas tot het einde van de kerstvakantie, baadt de binnenstad in een feeërieke kerstsfeer. Een grote schaatspiste, een aparte kinderpiste, typische eet- en drankstanden en tientallen kraampjes met kerstspullen lokken vele duizenden bezoekers. Voor de kinderen is er het Land van Wijs in de Sint-Niklaaskerk.
LEES MEER

ONZE GENTSE FOREN GEMODERNISEERD

De Halfvastenfoor op het Sint-Pietersplein heeft meer dan 500 edities op de teller, en is dus een van de oudste en meest traditionele evenementen. Met meer dan 100 attracties is het een van de grootste van het land, en bovendien ook de aftrap van het foorseizoen.
LEES MEER

ONZE KLEINE FESTIVALS STRUCTUREEL ONDERSTEUND

De laatste jaren zijn er in onze deelgemeenten veel leuke, kleinschalige muziekfestivals ontstaan: Dioniss in Sint-Denijs-Westrem, Copacobana in Sint-Amandsberg, Bruudruusterrock in Oostakker en Woodrock in Wondelgem.
LEES MEER

Dioniss Festival

STRUCTURELE SAMENWERKING MET DE DEKENIJEN

Gent heeft een unieke traditie van Dekenijen, die al stamt uit de middeleeuwen. De meeste commerciële dekenijen zijn intussen opgegaan in de sfeergebieden, maar de sociale dekenijen spelen nog altijd een belangrijke rol in het buurtleven.
LEES MEER

CARNAVAL IS EEN SERIEUZE ZAAK

Karnaval Ledeberg en Carnaval Sint-Amandsberg hebben een lange traditie. Tientallen mensen leven maandenlang hun creativiteit uit in het bouwen van prachtige wagens voor de jaarlijkse stoet, die bijgewoond wordt door honderden toeschouwers.
LEES MEER

EEN NIEUW LEVEN VOOR 17 PAROCHIEKERKEN

Een flink aantal van de 46 Gentse parochiekerken staat zo goed als leeg, en bovendien zijn er steeds minder priesters om ze te bedienen. Daarom hebben we, samen met het Bisdom, de Centrale Kerkbesturen en de Vlaamse Overheid een proefproject opgezet om 17 kerken in Gent een nieuw leven te geven.
LEES MEER

DE STADSFINANCIEN GEZOND GEHOUDEN

FINANCIEEL EVENWICHT ZONDER BELASTINGVERHOGING

Als 16 jaar ben ik verantwoordelijk voor het geld van de Gentse belastingbetaler, een budget van intussen ruim 1 miljard euro. Dit mogen beheren als goede huisvader, is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een erezaak.
LEES MEER

DE PENSIOENRESERVES AANGEVULD EN DUURZAAM BELEGD

We hebben veel investeringsruimte gecreëerd en de dienstverlening kwaliteitsvoller gemaakt, maar tegelijk hebben we ook meer dan 200 miljoen euro opzij staan in ons pensioenfonds, als buffer voor de pensioenuitgaven voor de stadsmedewerkers. In Gent is er dus geen sprake van een ‘pensioenbom’.
LEES MEER

NIEUWE STADSKERMISSEN OPGESTART

De Stadskermissen in de deelgemeenten zijn er vaak hét evenement van het jaar. Zomerliefkermis, de Oogstfeesten, de Zwijntjeskermis, en alle andere kermissen: er wordt maanden naar uitgekeken. De kermissen maken deel uit van het DNA en de identiteit van onze deelgemeenten.
LEES MEER

GEÏNVESTEERD IN FEESTMATERIAAL

Elk jaar vinden in Gent honderden kleine en grote festiviteiten plaats. Van straatfeesten tot de Gentse Feesten, vele van deze organisaties kunnen rekenen op gratis logistieke ondersteuning vanuit de Dienst Evenementen en Feesten.
LEES MEER

DE MARKTEN VERSTERKT EN UITGEBOUWD

Markten zijn onlosmakelijk verbonden met steden. Ze waren immers de eerste plaatsen waar handel werd gedreven. Niet toevallig is Gent ontstaan als handelsnederzetting aan de samenvloeiing van Leie en Schelde.
LEES MEER

NIEUW REGLEMENT STRAATANIMATIE INGEVOERD

Straatmuzikanten kleuren onze binnenstad. Met een nieuw reglement zijn we er in geslaagd de kwaliteit van de straatmuzikanten gevoelig te verhogen. Zelfs internationaal staat Gent nu op de kaart, ook dankzij de wedstrijd voor straatmuzikanten en -artiesten tijdens de Gentse Feesten.
LEES MEER

STADSDISTRIBUTIE OPGESTART

De toekomst van leveringen in de stad zit in stadsdistributie: grote vrachtwagens zetten goederen af aan de rand van de stad, en dan worden ze verder verdeeld met kleinere, milieuvriendelijke voertuigen (CNG, elektrisch of cargofiets). Op die manier zijn er minder voertuigen nodig, en worden onze winkelstraten niet kapot gereden door veel te zware vrachtwagens, die zich bovendien vastrijden in de smalle straten van het centrum.
LEES MEER

NIEUWE TECHNOLOGIEËN OP DE KAART GEZET

Inzake innovatie is Gent al jaren een voortrekker. Dankzij de aanwezigheid van onze uitstekende universiteit, is Gent een trekpleister voor onderzoekers. In Zwijnaarde vinden we de grootste concentratie wetenschappelijk onderzoekers van Europa, en de twee grootste biotech-cluster ter wereld.
LEES MEER