- Nieuws - 

Ook volgend jaar een oogststoet in Oostakker


Ook volgend jaar zal er in Oostakker een oogststoet kunnen uitgaan. Dat verzekerde schepen voor feestelijkheden Christophe Peeters (Open Vld) dinsdagmiddag aan de organisatoren van de kermis in Oostakker. Zoals bekend starten er binnen afzienbare tijd zeer ingrijpende heraanlegwerken in het centrum van Oostakker, en hier en daar begon men zich al vragen te stellen of de kermis wel zou kunnen doorgaan. Ja dus.

"Er is nog geen definitieve timing van de werken, die kunnen we pas maken als de werken straks aanbesteed worden", aldus schepen Christophe Peeters, "maar de werken zullen in fasen verlopen en we gaan er voor zorgen dat de stoet kan doorgaan, mogelijks langs een gewijzigd parcours. Maar het is duidelijk: die mogen we niet laten verloren gaan."

De laatste dinsdag van augustus, dat is in Oostakker een vaste waarde: vlaaiendinsdag en oogststoet. Een stoet met meer dan 50 groepen, naar schatting zo'n 600 deelnemers, en duizenden mensen langs de kant van de weg. Een stoet die, ook al gaat het landbouwleven achteruit, nog staat waar hij voor opgericht is: taferelen uit het landbouwleven tonen.

Vlaamse trekpaarden, schapen, een varken, een hond, ganzen, geiten, het loopt allemaal in de stoet, waarin ook duiven uitgelaten worden. Geen reclamekaravaan, maar wel tal van kleine en grote tractoren die wagens voorttrekken waarop taferelen uitgebeeld worden.

Niet de politici gooien hier snoepen uit, maar wel de figuranten die op de wagens zitten. En niet alleen snoep: trouw aan de aard van de stoet werden er ook potjes rijstpap uitgedeeld.

Over politici gesproken: die waren dit jaar met een hoop meer dan andere jaren. Zondag 14 oktober zit daar voor iets tussen natuurlijk. Vooral blauw en geel, maar ook rood waren goed vertegenwoordigd, en bijna allemaal in campagekleuren. Ook kandidaten van CD&V, maar die waren 'in burger'.

Het scheelde niet veel of we konden schrijven dat de tribune het begaf onder het gewicht van de politici: maar er was wel degelijk iets aan de hand met de stoeltjes op de eerste rij: bleek dat er een aantal vijzen waarmee de stoeltjes vastgemaakt zijn ontbraken, waardoor eerst schepen en OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) plots bijna van zijn zitje donderde, en later ook nog een paar andere collega's. Schepen Martine De Regge (sp.a) vond alvast één van de vijzen onder de tribune terug. Een grapje over sabotage was rap verzonnen.

Even zag het er naar uit dat schepen Christophe Peeters door zijn privebudget zat, en dat hij zijn eigen drank had meegebracht, want hij kwam naar de tribune met een fles jenever. Navraag bracht ons bij de ware aard van de feiten: "Gekregen van de organisatie, voor de steun die het college zes jaar lang aan de organisatoren gaf" aldus schepen Christophe Peeters.

Blikvanger in de stoet was, behalve een varken, de wagen van de Morizen. De vriendengroep die al jaren garant staat voor een vrij spectaculaire deelname. Deze keer speelden ze in op de actualiteit van de droogte, met een wagen waarop de oogst zodanig verdord was dat een broer zich dreigde te 'versemoren'. De man ging via een systeem van riemen en een katrol tijdens de stoet tientallen keren kopje onder.

(Rudy Tollenaere, Nieuwsblad.be I foto's David Van Hecke )

terug naar nieuws