- Nieuws - 

110.000 bezoekers op eerste avond Gentse Feesten: propere pleinen dankzij herbruikbare bekers


De eerste avond van de Gentse Feesten lokte liefst 110.000 bezoekers, dat zijn er 20.000 meer dan de eerste avond vorig jaar. De Lijn vervoerde zo’n 24.000 bezoekers, 17% minder dan vorig jaar, dat een absoluut recordjaar was. De Gentse pleinen liggen er vandaag na de eerste avond opvallend proper bij. Dat is het gevolg van de invoering van de herbruikbare bekers. “Alleen valt op dat er nu veel blik ligt”, zegt Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open VLD).

De eerste avond van de Gentse Feesten is vlot verlopen. “We telden 110.000 bezoekers”, zegt Christophe Peeters. “Ter vergelijking: de eerste avond in 2017 lokte 90.000 bezoekers. Onder meer het spektakel met de vuurspuwende draak zal dit jaar wel aan het succes hebben bijgedragen.” Toch waren volgens Peeters de pleinen nooit overvol. “Het was druk, maar er was nooit ‘overcrowding’.”

De Lijn vervoerde op de eerste dag 24.005 reizigers. Dat is 17% minder dan de eerste dag vorig jaar. “Maar De Lijn kende in 2017 een absoluut record jaar. Met het cijfer van dit jaar zitten we terug op het niveau van 2016. Wat we ook zien is dat steeds meer mensen met de fiets komen.”

Vrijdagavond kregen 81 feestvierders een boete van 120 euro voor wildplassen. De politie verrichtte ook 12 aanhoudingen, waarvan vijf voor openbare dronkenschap. Er werden ook 179 verkeersinbreuken vastgesteld binnen de feestenzone en 582 buiten de zone. “Hoofdzakelijk ging het om auto’s die zich geparkeerd hadden op gehandicaptenplaatsen of in een bewonerszone”, legt politiewoordvoerder Matto Langeraert uit. “22 voertuigen werden getakeld.”

Herbruikbare bekers

“Er zijn nog geen cijfers over het gebruik van de nieuwe herbruikbare bekers, maar het lijkt alvast een positieve start”, vindt Peeters. “Er zal hier en daar nog wat moeten bijgestuurd worden wat het inruilsysteem betreft en de opslag, maar het loopt zeer goed en de pleinen reageren positief. Het verschil met 2017 is in elk geval gigantisch. De pleinen liggen er nu ’s morgens veel netter bij en ook vanuit Ivago krijgen we positieve signalen.”

Natuurlijk ligt er ’s morgens nog ander afval, zoals karton van frietbakjes. “En vooral de grote hoeveelheid blikjes valt op”, stelt Peeters vast. Die blikjes worden gekocht bij de nachtwinkels die daarvoor een vergunning hebben. “In eerste instantie zou ik de mensen willen oproepen om bij de pleinen te kopen. En als we in de toekomst naar afvalarme feesten willen, zullen we in de komende jaren aan de blikjes moeten werken.”

Wanneer de politie iemand betrapt die een blikje op de grond gooit, kan die daarvoor beboet worden met een GAS-boete voor sluikstorten. “Maar het is nu niet dat we daarvoor speciale ‘blikjes-patrouilles’ op de baan sturen”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

België-Engeland

Deze namiddag wordt op zeven feestpleinen de troostfinale tussen Engeland en België uitgezonden. Enkel nog bij CirQ loopt een petitie om een aflevering van FC De Kampioenen uit te zenden. (© foto: Wannes Nimmegeers)

terug naar nieuws