- Nieuws - 

Gentse schepen van Middenstand: ‘Het was geen gemakkelijk jaar voor de handel, dat klopt’


Winterfeesten en koopzondagen achter de rug in Gent: terugblik op een bewogen jaar voor de handel

Schepen Peeters over 2017: “Als je niet probeert, dan weet je ook niet. Als je grenzen wil verleggen, moet je af en toe eens durven met je kop tegen de muur lopen.De Gentse kerstmarkt is dicht. Zes opeenvolgende koopzondagen in de binnenstad zitten erop. Twee miljoen mensen trokken door de winkelstraten op een maand tijd. Het is tijd voor enkele weken rust in Gent, tot het Lichtfestival. Een terugblik op 2017 met schepen van Middenstand Christophe Peeters (Open VLD).

Zondagavond zijn de Gentse Winterfeesten officieel geëindigd. Het was geen top­editie, is te horen bij heel wat kramersstandhouders. Twee dagen zware sneeuwval en een pak meer regendagen zorgden voor minder volk dan vorig jaar.

Volgens passantencijfers die de Stad Gent laat verzamelen door een Nederlands bedrijf, op basis van wifi- en bluetoothsignalen, liep in de afgelopen eindejaarsperiode wel “tien procent meer volk” rond in de Gentse binnenstad dan vorig jaar.

Dat zien we door de cijfers van begin december tot dit weekend te vergelijken”, zegt middenstandsschepen Christophe Peeters (Open VLD): “Iedereen die aan een meetpunt passeert in de Veldstraat, de Kortedagsteeg, de Mageleinstraat of de Vlaanderenstraat wordt geteld, één keer per uniek signaal. Over de hele periode gezien zijn zo’n 2 miljoen passanten geregistreerd, tien procent meer dan vorig jaar.

Maar het is heel erg afhankelijk van het weer: op topdagen, zoals de zaterdagen voor kerst, pieken de cijfers tot 85.000 à 90.000 passanten. Maar een dag zoals 11 december bijvoorbeeld was ‘deplorabel’. Het hele land was toen ondergesneeuwd.

Na vier weken en vijf weekends zijn de Winterfeesten zondag afgesloten. De voorbije week was er weinig animo. Duurt de kerstmarkt niet wat te lang?

De duur is contractueel vastgelegd tot 2019-2020. Volgend jaar valt Nieuwjaar op een dinsdag, het jaar daarna op een woensdag. Nu zit je met een kerstvakantie die extreem laat valt. Vanaf volgend jaar schuift dat, waardoor het Nieuwjaarsweekend op het einde van de kerstvakantie begint te vallen. Dat geeft een ander beeld.

In Duitsland stoppen ze rond Kerstmis al. Waarom wij niet?
Vergelijkingen met Duitsland gaan vaak niet op, als je half november al begint is dat iets anders. Wij starten maar vanaf Sinterklaas. Die moet eerst weg zijn. Dat is een keuze die wij maken en die veel mensen ook steunen. In de kosten die je hebt om op te bouwen moet het ook rendabel zijn. Wie geen zin heeft in kerstsfeer, blijft dan weg van de kerstmarkt.

Hoe kijkt u terug op 2017? Het was geen gemakkelijk jaar voor de Gentse handel, mijnheer Peeters.

Dat is waar. Maar het feit dat we zo veel volk trekken, bewijst dat Gent zeker bereikbaar is. Onze hotels draaien goed. Mensen komen van overal naar hier. Wie zich liet afschrikken, zal nu ook terugkeren. Aan hen: kom gewoon af en zie het voor uzelf.

Heel wat zaken getuigen over een omzetdaling in 2017.

Dat klopt. Maar er zijn verschillen tussen de sectoren. De modesector bijvoorbeeld heeft het zeer moeilijk door de concurrentie met internetwinkelen. Dat zegt de Mode Unie zelf. De beste manier om de middenstand te steunen, is bij de Gentse zaken te kopen.

Wat gaat u dit jaar doen om de handel te ondersteunen? Er is redelijk wat geld vrijgemaakt in de stadskas...

Dit jaar zetten we voort in op communicatie en promotie. We spreken ook met Joyn, voor een digitale Gentse klantenkaart. En we zijn vragende partij om de parkeertarieven wat bij te sturen. Kortparkeren kan goedkoper en de maximumtarieven kunnen lager. Dat moet mee in de evaluatie van het circulatieplan, binnen de filosofie dat er een verschil moet blijven tussen rotatieparkeren en langparkeren. We moeten de mensen van rond Gent terugkrijgen naar de stad, ook diegenen die schrik hebben gekregen door de negatieve commentaren.

Maar we kunnen niet blijven hangen. Voor wie het vroeger allemaal beter vond: vroeger komt niet terug. Ik denk dat we naar een mooi jaar gaan. Het zal afhangen van de internationale trends, maar die zien er goed uit. Men voorspelt een globale, stabiele economische groei. Als nu ook iedereen zijn meeropbrengst van de taxshift gebruikt om te kopen bij lokale zelfstandige handelaars, dan zitten we helemaal goed.

Het gaat hard. Er komen veel zaken bij, net als er verdwijnen.

“De omloopsnelheid is globaal hoog. Dat is geen Gents fenomeen. Het koopgedrag verandert heel snel, onder impuls van de digitale economie. Paniek is niet nodig. Een halfjaar geleden was er onrust over leegstand in de Mageleinstraat. Vandaag zijn al die panden ingevuld.”

U moest in 2017 handenvrij winkelen opbergen, na een stevige investering van zo’n 300.000 euro. Spijt van?

Neen. Als je niet probeert, dan weet je ook niet. De maatschappij, de technologie en de transportsector zijn er nog niet rijp voor. Pakjes een voor een dezelfde dag nog leveren, bleek logistiek onmogelijk. Als je grenzen wil verleggen, moet je af en toe eens durven met je kop tegen de muur te lopen.

We zijn dit jaar wel gestart met het bundelen van leveringen voor de binnenstad.

Dat is wél een succes. Transporteurs zetten hun goederen af in een depot op de Afrikalaan. Van daar gaan die in groep naar de binnenstad. We doen zo duizenden drops per dag. Stadsdistributie zat al twintig jaar klaar, maar nu pas was de tijd rijp. Tot in Nederland kijken ze met grote ogen naar ons systeem, Gent Levert.

Wat brengt 2018?

Ik hoop dat de rust terugkeert en dat we de welles-nietes-discussies achter ons kunnen laten. Ik wens de Gentenaars vooral veel fierheid op onze stad. Samen de handen uit de mouwen steken en aan die stad verder werken. En misschien ook door wat minder op Facebook te zitten en wat meer op straat te lopen bijvoorbeeld. Heel verhelderend.

De Gentenaar

terug naar nieuws