- Nieuws - 

Gentse 'G7' regelt grote economische dossiers


Grote bedrijven met investeringsplannen in Gent kunnen sinds kort terecht bij een speciale taskforce. In de Gentse 'G7' zitten onder anderen de schepenen van Mobiliteit, Stedenbouw, Economie en Financiën. Bedoeling: problemen zoals met Vandemoortele vermijden.

CEO's van grote bedrijven die willen investeren in de Gentse regio, moeten nu zeker niet meer aanschuiven aan het loket van de dienst Economie of Stedenbouw. Ze kunnen sinds kort terecht bij de Taskforce Ruimtelijk-Economische Projecten. De schepenen Christophe Peeters (Finan­ciën, Open VLD), Mathias De Clercq (Economie, Open VLD), Filip Watteeuw (Mobiliteit, Groen) en Sven Taeldeman (Stedenbouw, SP.A) en de drie directeurs van de diensten Economie, Mobiliteit en Stedenbouw vormen samen met deze Gentse 'G7'.

“De bedoeling is om problemen zoals met het megawinkelcentrum op The Loop of de parkeerplaatsen bij Vandemoortele in de toekomst te vermijden”, zegt Peeters. “Vragen of problemen van bedrijven worden meteen en op het hoogste niveau behandeld door de juiste betrokkenen. Alles gebeurt discreet, want investeerders van hoog niveau maken hun concurrenten liever niet wakker.

Van achterkamerpolitiek is daarom volgens de schepen geen sprake. “De aanvraag van bouw- of milieuvergunningen volgt het normale traject en RUPs gelden voor iedereen”, zegt Peeters. “We willen alleen zoeken naar oplossingen nog vóór vergunningen worden afgekeurd. Dat bespaart bedrijven tijd en geld. Neen, het is geen politiek onderonsje. Er zitten ambtenaren bij en alles wordt nadien voorgelegd aan het college. De taskforce is volledig democratisch.

The Loop en Zwijnaarde


De 'G7' komt op regelmatige basis samen en houdt zich onder meer bezig met het zoeken naar een nieuwe invulling van The Loop en de ontwikkeling van Eiland Zwijnaarde.

Over andere dossiers blijft Peeters op de vlakte: “Het gaat om grote economische projecten die belangrijk genoeg zijn om op een andere manier te behandelen dan de bouw van een tuinhuis.

De Gentenaar
(Sander Luyten)

terug naar nieuws