- Nieuws - 

Stad wil middenstanders meer beschermen tegen e-commerce en baanwinkels


De Stad neemt maatregelen om middenstanders te beschermen tegen de oprukkende e-commerce en baanwinkels. De gemeenteraad moet de nota waarin ze uitlegt hoe ze dat wil aanpakken, wel nog goedkeuren.

De Stad wil haar middenstanders helpen in de strijd tegen het online shoppen en de baanwinkels. In de vierenveertig pagina's tellende Visienota Detailhandel en Horeca 2018-2023 legt het stadsbestuur uit hoe en krijgt de lezer een overzicht van de huidige situatie.

In het stadscentrum wil het stadsbestuur onder meer vermijden dat winkelpanden omgevormd worden tot woningen. “Daardoor vallen er gaten en wordt een handelskern minder aantrekkelijk”, zegt schepen van Middenstand Christophe Peeters (Open VLD). “We gaan er ook voor zorgen dat winkels gemakkelijker kunnen uitbreiden en de regels om boven een winkel te wonen, worden soepeler. Ja, de nota moet eerst nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad en nadien omgezet worden in een bouwreglement, maar daarna kan het snel gaan. Gent is de eerste stad die al zo ver staat.

Voor 'schakelstraten', invalswegen naar het centrum zoals Dampoortstraat, Wondelgemstraat en Zwijnaardsesteenweg, werd eerder al vastgelegd dat middenstanders 60 procent subsidies krijgen voor de renovatie van hun zaak. Op andere plaatsen is dat 30 procent. “We gaan de dekenijen verder ondersteunen en bijvoorbeeld beperkingen opleggen aan de horeca in een straat”, zegt Peeters. “Als er zoals in de Wondelgemstraat al meer dan tien cafés zijn, hebben we met de nieuwe reglementering de macht om te zeggen dat het genoeg is. Handelaars vragen daar zelf naar. In de Overpoortstraat gaan we dat niet doen natuurlijk.

File op zaterdag


De Stad gaat ook strengere regels opleggen aan baanwinkels. “We willen af van een lint van grote winkels langs bijvoorbeeld de Antwerpsesteenweg. Baanwinkels zijn lelijk, zuigen het volk weg uit onze stad en zorgen voor mobiliteitsproblemen. Wie eens echt in de file wil staan, moet op zaterdag in Lochristi zijn. Centrum Gent is op zo'n moment sinds een jaar goed bereikbaar.

Bedoeling is volgens Peeters dat baanwinkels zich op termijn alleen nog samen mogen vestigen, zoals op de site van de Carrefour in Oostakker. “Voor de bestaande winkels komt er een uitdoofscenario of bedenken we een verkavelingsruil.

Komt de hulp op sommige plaatsen niet wat te laat? “In het verleden zijn er soms niet voldoende maatregelen genomen, maar nu willen we absoluut vermijden dat de situatie erger wordt”, besluit Peeters.

De Gentenaar
(sander luyten)

terug naar nieuws