- Nieuws - 

Terrassen in harmonie


GENT/NAZARETH - Gent zet in op meer kwalitatieve publieke ruimte en dus moeten ook de terrassen worden ingericht in harmonie met hun omgeving. In Nazareth moeten nieuwe terrassen vanaf nu voldoen aan een nieuw reglement. Ook hier wil men uniformiteit in het straatbeeld.

De gemeenteraad van Nazareth keurde recent het nieuwe terrasreglement goed. Wie er vanaf nu een nieuw terras uitbaat op de publieke ruimte zal daar rekening moeten mee houden. Bestaande terrassen moeten zich eveneens aanpassen maar hebben daarvoor drie jaar de tijd. Een overgangsperiode dus. Burgemeester Danny Claeys (CD&V): “Windschermen en parasols moeten dezelfde zijn. Zo willen we uniformiteit creëren op het openbaar domein.

Oppositiepartijen Open VLD en Groen zien dat reglement niet zitten en stemden tegen. Nazareth was aanvankelijk ook gewonnen voor uniform meubilair maar daar werd van afgestapt. Cafébazen die nieuwe windschermen en parasols aanschaffen kunnen hier wel rekenen op 50 procent subsidie van de gemeente.

In Gent kwamen de centrumpleinen in het vizier na de Kobrawerken die Korenmarkt en Braunplein in een nieuw jasje staken. Schepen Christophe Peeters (Open VLD): “We voerden een terrasreglement in omdat er steeds meer aanvragen kwamen door het grote succes van Gent als horecastad. We verfijnden dit reglement met een terrasinplantingsplan dat in nauw overleg met de sector tot stand kwam.

Het gaat om alle centrumpleinen en aanpalende straten en de Oude Beestenmarkt, Gras- en Korenlei. Ook hier wil de stad uniforme parasols, luifels en windschermen en ook hier is er een overgangsperiode die dit jaar verstrijkt. Sommige pleinen zijn al klaar. De Oude Beestenmarkt koos voor zwart. Korenmarkt en omgeving volgden dit voorbeeld. Het Gouden Leeuwplein koos ecru terwijl men aan de kathedraal voor terracotta opteerde. Het Kramersplein gaat voor beige.

Gras- en Korenlei moeten in principe tegen 1 maart in orde zijn maar de plaatselijke horeca vindt dat ze, in vergelijking met andere pleinen in Gent, te weinig tijd kregen. “Het komt wel goed,” zegt Frank die aan de Grasbrug zijn terras heeft. “Gelukkig kozen wij destijds al voor zwart zodat we nu niet in de kosten komen. Een nieuwe parasol kost gemakkelijk 4.000 euro.

Zijn collega Pascal moet wel in de portemonnee duiken. Ter hoogte van Korenlei 2 staan witte parasols en dat mag vanaf deze week niet meer. “Die modellen kosten 8.000 euro. We gaan dus gewoon de witte doeken vervangen door zwart. Op de flapjes mag reclame staan zodat er enige vorm van sponsoring mogelijk is, maar wij betalen het zelf.

Deze Week
(Dirk Verleyen)

terug naar nieuws