- Nieuws - 

'Ultieme poging' om Sint-Anna te verkopen


De Sint-Annakerk komt midden april officieel te koop. De Stad Gent, eigenaar van de kerk, zoekt een investeerder om het gebouw nieuw leven in te blazen. Dat is niet evident. De monumentale kerk is beschermd en moet worden gerenoveerd. De bisschop moet bovendien akkoord gaan.

Interesse is er genoeg in de Sint-Annakerk. In februari vond nog een plaatsbezoek plaats van twee kandidaat-investeerders. Maar wie durft zich eraan te wagen? Zowat alles is beschermd aan het gebouw, tot een beuk in de tuin toe.

De Sint-Annakerk werd tien jaar geleden gerenoveerd, maar een grote zijgevel is nog volledig te doen, een klus die in de miljoenen loopt. Midden april zal de Sint-Annakerk officieel aan de eredienst worden onttrokken. Dat was tot nu toe nog niet gebeurd, ook al vinden er al jaren geen vieringen meer plaats. Meteen na die 'ontwijding' zet de Stad de kerk officieel te koop. Daarvoor werd in de gemeenteraad het licht op groen gezet.

Prijskaartje


Een “ultieme poging” noemde schepen Christophe Peeters (Open VLD), bevoegd voor de Gentse parochiekerken, het.

De kerk op het Sint-Annaplein, een ontwerp van Lodewijk Roelandt die ook de opera en het vlakbij gelegen gerechtsgebouw ontwierp, is in handen van de Stad Gent maar staat al jaren te wachten op een nieuwe toekomst. Al die tijd lopen verkennende gesprekken en haalbaarheidsstudies.

Met een nieuwe 'oproep tot kandidaten', een lijst met vastgelegde regels en enige flexibiliteit over de verkoopprijs hoopt de Stad schot te krijgen in het dossier.

Er plakt geen prijskaartje op de kerk. Investeerders kunnen een bod doen en mogen kiezen: de kerk kopen of ze in erfpacht nemen voor 99 jaar. Dat laatste loopt via jaarlijkse betalingen en is daardoor voordeliger.

Restaurant?


Van de kerk een restaurant of een feestzaal maken is bespreekbaar, een mix van kantoren en horeca kan ook. Maar de Kerk heeft wel het eerste woord. Alle voorstellen gaan naar bisschop Luc Van Looy. Die moet volgens het kerkelijk recht akkoord (kunnen) gaan met de grote lijnen van een “profaan en niet onwaardig” voorstel. Daarna gaat het naar een jury van de Stad, met onder meer de Gentse stadsbouwmeester. Die krijgt de finale beslissing.

Daarna kan het snel gaan. Een eventuele koper moet binnen de negen maanden na de deal beginnen te verbouwen. Binnen de 27 maanden moet de kerk af zijn. Er is wel gestipuleerd dat de Stad de kerk binnen de vijf jaar kan terugkopen als de koper zich niet aan de afspraken houdt.

De voorbije jaren zijn verschillende geïnteresseerde investeerders komen aankloppen, maar nooit met een voorstel dat concreet genoeg was. Schepen Peeters zegt “te blijven hopen”. “Het is een immens volume. Dit is onze ultieme poging om iets te doen met privaat kapitaal. We wachten af wat er binnenkomt.

De Gentenaar
(BS)

terug naar nieuws