- Nieuws - 

PUUR GENT sluit eerste deel van Braderie Publique tevreden af


Ook de vierde editie van Braderie Publique werd voor de handelaars in de zone rond de Henegouwenstraat, Koestraat, Brabantdam, Vlaanderenstraat en Walpoortstraat een schot in de roos.

Veel bezoekers

Van bij de start, op donderdag, werd meteen duidelijk dat heel wat klanten hadden uitgekeken naar de start van Braderie Publique. De organisatie was net klaar met het aanbrengen van alle signalisatie en het verkeersvrij maken van een aantal straten toen de eerste klanten arriveerden. Vrijdag trok de braderie wat minder volk omwille van een aantal hevige regenbuien, maar op zaterdag en zondag was het in Gent op de koppen lopen.

PUUR GENT ziet dit ook vertaald in de passantencijfers:

  • Op donderdag liggen de cijfers zo goed als gelijk met de topeditie van 2017. De Brabantdam en de Vlaanderenstraat deden het zelfs beter dan vorig jaar met respectievelijk 3.700 en 6.000 unieke bezoekers.
  • Op vrijdag werden er ondanks de regenbuien slechts 5% minder passanten geteld in vergelijking met 2017, toen een zonnige dag. In de Vlaanderenstraat werden wel meer bezoekers geteld dan vorige editie.
  • Op zaterdag liggen de cijfers terug helemaal in lijn met die van 2017.
En ook zondag was een bijzonder succesvolle dag. De koopzondag van 3 juni was met 30.900 de best scorende van dit jaar.

In het totaal werden in de braderiezone 108.000 unieke bezoekers geteld t.o.v. 114.000 vorig jaar. Met wat betere weersomstandigheden op vrijdag was het record van 2017 ongetwijfeld gesneuveld.

Via het Verkeerscentrum Gent werd via Twitter op zaterdag rond 14 uur gemeld dat de parkings Reep, Ramen en Sint-Michiels volzet waren. Op zondag werd om 15 uur gemeld dat de parkings Reep en Vrijdagmarkt hun maximumcapaciteit hadden bereikt.Meer kramen

Dit jaar werden onder meer via de sfeergebieden (nieuwe handelaarsverenigingen opgericht via PUUR GENT) ingezet op de activatie van handelaars met als doel meer kraampjes in de zone te plaatsen. PUUR GENT turfde op alle dagen van Braderie Publique het aantal kraampjes en stelde vast dat 115 handelaars een stand op het openbaar domein installeerden.

Een nieuwigheid dit jaar was dat ook handelaars die buiten braderiezone vallen de kans kregen om een zogenaamde lege plaats in te vullen.

"We stellen vast dat gretig gebruik werd gemaakt van de optie om lege plaatsen in te vullen. Zo nam de uitbater van Slam, een zaak in de Lammerstraat, een lege plaats in naast Carhartt in de Sint-Pietersnieuwsstraat. Beide handelaars sloegen de handen in elkaar en trakteerden op zaterdag alle klanten op gratis hot-dogs. Ook op andere locaties werden lege plaatsen ingevuld door ondernemende handelaars. Dit bewijst nogmaals het succes van de braderie, maar ook van de samenwerking met de sfeergebieden. Daar kan ik als bevoegde schepen en voorzitter van PUUR GENT alleen maar bijzonder blij om zijn."
Christophe Peeters, schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en Innovatie

In een eerste conclusie stelt de organisatie vast dat er heel wat potentieel zit in het gericht invullen van die lege plaatsen. PUUR GENT zal dit dan ook samen met de betrokken handelaars evalueren in functie van de organisatie van de volgende editie van Braderie Publique.Kinderdorp, een leuke afwisseling voor gezinnen

Nieuw dit jaar was de organisatie van een kinderdorp. PUUR GENT sluit hiermee aan bij de ambitie van Gent om een kindvriendelijke Stad te zijn.

In samenwerking met Idee Fiks zorgde PUUR GENT tijdens het weekend voor een heuse kidszone in het Zuidpark. Voor kinderen tussen 3 en 12 jaar oud werden tal van activiteiten voorzien, zoals een hoogteparcours, een wastobbenrace en een bouwdorp met bamboe. Voor ouders met baby’s was er een babyspot voorzien, een plek waar in alle rust een luier kan ververst worden of een flesje melk opgewarmd. De organisatie verwelkomde op zaterdag- en zondagnamiddag 550 kinderen in het Zuidpark.Extra animatie in de winkelstraten

PUUR GENT stelde voor Braderie Publique 3.000 euro ter beschikking aan de betrokken handelaars om extra animatie te voorzien in de winkelstraten. Op zaterdag en zondag konden de bezoekers genieten van tal van muzikale acts en dansperformances in de braderiezone.Informatie naar bewoners

PUUR GENT heeft bij de organisatie van de evenementen ook aandacht voor het welzijn van de bewoners. In samenwerking met de bevoegde stadsdiensten werden voor Braderie Publique meer dan 4.000 brieven verdeeld waarin voornamelijk specifieke verkeersinformatie werd opgenomen.

Vooruitblik naar 2de vierdaagse

De komende weken zet PUUR GENT in op de promotie van de 2de vierdaagse, ondermeer via Libelle, AVS, sociale media, De Lijn en een influencer. Daarmee wil de organisatie de consument ook warm maken om van 28 juni t.e.m. 1 juli voor Gent te kiezen als unieke shoppingbestemming.

Na deze editie voorziet PUUR GENT een bevraging bij alle deelnemende handelaars waarin ook zal gepeild worden naar hun omzetcijfers.

terug naar nieuws