- Nieuws - 

Fietskoeriers tegen invasie van bestelwagen


GENT - Door de e-commerce rijden steeds meer bestelwagens het stadscentrum in en uit om pakjes te leveren. Het stadsbestuur wil die pakjes verzamelen aan de rand van de stad om ze dan per fiets op de bestemming te brengen.

Schepenen Filip Watteeuw en Christophe Peeters nemen het woord ‘camionettisering’ in de mond als ze wijzen naar een van de grote nadelen van het shoppen op internet. Volgens Christophe Peeters kunnen de internetleveringen met bestelwagentjes weinig efficiënt genoemd worden.

Ze nemen 85% van de leveringsadressen voor hun rekening maar vertegenwoordigen amper 10% van de goederen die worden geleverd.” Van al dat extra verkeer wordt een voetgangersgebied natuurlijk niet gelukkiger. De druk op de chauffeurs van die bestelwagens is zeer groot vandaar dat ze niet allemaal de reglementen respecteren en veel te snel het voetgangersgebied inrijden. Daardoor brengen ze niet alleen de veiligheid van de wandelaars en fietsers in het gedrang, ze dragen bij tot files en luchtvervuiling. Het stadsbestuur heeft nu een oplossing klaar. Schepen Filip Watteeuw: “We willen al die pakjes aan de rand van de stad verzamelen om ze daarna per fietskoerier op het juiste adres af te zetten. We zijn dus op zoek naar fietskoeriers die deze e-commerce leveringen willen bezorgen.

Er is nog een voordeel verbonden aan deze aanpak want de bestelwagens mogen het voetgangersgebied niet in tussen 11 en 18 uur. Daardoor kan de levering wat op zich doen wachten. Met een fietskoerier is dat opgelost. De fietskoeriersbedrijven konden hun voorstel bij de stad in te dienen. Deze week wordt beslist wie het wordt. Wie betaalt nu dan dit extraatje? Beide schepenen blijven ietwat op de vlakte maar verwijzen naar het feit dat de koeriersdiensten zoals Post.nl of DHL nu hopeloos veel tijd verliezen door hun wagens te manoeuvreren in de smalle straatjes en tijd kost geld.

Mocht het toch leiden naar jobverlies bij de koeriersdiensten dan kunnen deze mensen terecht bij de fietskoeriers”, zeggen beide schepenen. Christophe Peeters voegt er als schepen van Middenstand nog aan toe dat we beter minder online shoppen: “Dan hebben we minder problemen met al die bestelwagens en versterken we onze lokale handelaars. Bij die winkelier kun je trouwens rekenen op een vriendelijke aanpak en deskundigheid.

(divl)

terug naar nieuws