- Nieuws - 

"Gent moet openlucht shoppingcentrum worden”


“Gent moet een openlucht shoppingcentrum zijn en worden erkend als toeristisch centrum.” Dat herhaalde schepen Christophe Peeters (Open VLD) nog eens tijdens een presentatie over drie jaar Puur Gent. Het budget van de organisatie die lokale handelaars verenigt, stijgt tot 1,5 miljoen euro.

Apart kunnen de Gentse handelaars zich niet staande houden tegen de concurrentie van e-commerce. We moeten hen verenigen en Gent presenteren als een openlucht shoppingcentrum.” Die boodschap droeg schepen van Middenstand Christophe Peeters de afgelopen jaren uit en hij kon ze dinsdagavond tijdens de commissie Economie niet genoeg herhalen.

Peeters gaf er een presentatie over drie jaar Puur Gent. Dat is de organisatie die de Stad in april 2015 oprichtte om lokale handelaars te ondersteunen in hun strijd tegen internetwinkelen. Concreet zie je die steun aan onder meer de koopzondagen, de eindejaarsverlichting en Braderie Publique.

Na 36 maanden concludeert Peeters dat de koopzondagen het goed doen, maar dat er nog werk aan de winkel is (zie De Gentenaar van 5 mei). Hij wil nog meer data verzamelen over de winkelgebieden en het communitygevoel van Puur Gent aanscherpen. “Gent moet ook zo snel mogelijk worden erkend als toeristisch centrum. Dat maakt meer zondagswerk mogelijk”, zegt Peeters. Puur Gent zal werk maken van een strategisch communicatieplan om Gent nog beter in de markt te zetten als authentieke horeca- en winkelstad.

Verantwoorde besteding


Het budget van Puur Gent steeg in enkele jaren van 73.000 euro naar 1,5 miljoen euro. Slokoppen zijn de koopzondagen (700.000 euro) en de eindejaarsverlichting (400.000 euro). Op een vraag van gemeenteraadslid Greet Riebbels (SP.A) antwoordde Peeters dat stadsdiensten controleren of al dat geld wel op een verantwoorde manier wordt besteed.

Het budget van Puur Gent voor 2019 ligt voorlopig op 1,1 miljoen euro. Dat komt volgens Peeters omdat het contract met De Lijn voor het gratis openbaar vervoer op koopzondagen loopt tot midden 2019. “Voor de rest van het jaar zal het nieuwe college een overeenkomst met De Lijn moeten sluiten”, zegt schepen Peeters.

Omdat elke partij een vertegenwoordiger heeft in de raad van bestuur van Puur Gent, mag het niet verbazen dat er dinsdag meer felicitaties dan kritiek werd gegeven. Al wilde Gabi De Boever (Vlaams Belang) wel weten waarom kleine winkels verdwijnen in Gent. Een makkie voor Peeters: “Dat is van alle tijden. Mensen gaan met pensioen of een artikel is niet meer van deze tijd. Hoefsmid was ooit een respectabel beroep, maar die zie je nu ook niet meer.

De Gentaar
(sln)

terug naar nieuws